uTorrent, downloading and arenabg.com

Както повечето българи в чужбина най-вероятно сте забелязали, че от около 2 седмици “арената” не е достъпна. Същото нещо се случи и със zamunda.net преди около година. Двата сайта на практика все още съществуват, но за съжаление са достъпни само за потребителите в България.

В следващите редове ще обясня как да можете отново да отваряте двата сайта и как да сте до голяма степен защитени срещу глоби от адвокатски кантори ако без да искате сте свалили нещо нелегално (музика, филм или игра примерно).

1. Най-простият начин, за да отваряте отново двата сайта е да посетите http://bgproxy.com/ и да напише в полето или arenabg.com или zamunda.net. Малко по бавно от нормалното двата сайта ще бъдат отново достъпни.

2. Малко по-сложният начин е сами да намерите добре работещо българско прокси, което да настроите във вашия браузър (Firefox, Internet Explorer, Google Chrome или Opera). Такива проксита можете да намерите примерно на този адрес: http://nntime.com/proxy-country/Bulgaria-01.htm

Firefox: Options –> Advanced –> Network –> Settings

Chrome: Settings –> Show advanced settings –> Network –> Change Proxy Settings –> LAN –> Proxy Server

3. Как да намалите значително риска от глоби за нелегални филми и музика. Естествено не разбирайте това упътване като насърчаване да сваляте нелегално съдържание, което се публикува в torrent-сайтовете.

Упътването тук е само за utorrent: В меню “Опции” кликнете на “Настройки”. След това кликнете най-долу на “Разширени”. Намерете ipfilter.enable и избере “Вкл.” или кликнете два пъти бързо върху ipfilter.enable. Стойността трябва да се промени на “true” както е на снимката по-долу:

utorrent.ipfilter

След това свалете следния файл (ipfilter.dat). Копирайте файла в директорията на utorrent, която стандартно се намира в “c:\users\username\appdata\roaming\utorrent\”. Ако ви пита дали да презапишете файла, кликнете на Yes. За съжаление този файл е актуален най-вече и само за хора, които се намират в Германия. За останалите трябва да потърсите такива ipfiltet.dat за вашата страна. След всичко това, възможността за глоби не е изключена, но драстично намалена.

Приятно сърфиране!

Comment