Инвестиционно злато и сребро в България

Покрай финансовите проблеми на държави, банки и институции, много инвеститори, а и средностатистически хора търсят убежище за парите си или в банките, или в акции или във физическо злато и сребро. Последните две си остават “реални пари”, а не просто хартийки, обезпечени с буквално нищо. Реших да проверя какви са цените на тези два благородни метала в нашата мила родина и да ги сравня набързо с цените в Германия. За съжаление в България не видях изкупни цени на инвестиционно злато и сребро от банките, а само цени за продажба.

За сравнение взех цените на Първа Инвестиционна Банка и на немската BW Bank към днешна дата 16.11.2012. Изборът ми беше абсолютно случаен и няма за цел злепоставяне на дадена банка. А ето тук можете да видите кои монети точно влизат в графата инвестиционни.

Започвам с една от най-разпространените инвестиционни златни монети – австралийското кенгуру. 100 $ доларовата монета от една тройунция (31,10 г.) се продава от ПИБ на цена от 3420 лв. Немската BW Bank продава същата монета на цена от 1377 €. По курс на БНБ за 16.11.2012 еврото се търгува 1 EUR =1.95583 BGN. Следователно цената на златното кенгуру в лева е 2693 лв. и 18 ст.

Разликата в цените остава долу горе същата и при другите известни инвестиционни монети като Американския златен орел и Британия: Цената в ПИБ е същата от 3420 лв. за тройунция, докато в BW Bank монетите струват съответно 1405 € и 1408 € за тройунция, тоест около 2750 лева. Цената на златото на международните пазари днес според курса на БНБ е 1341 € за тройунция.

Цената на златно кюлче от 10 грама според ценовата листа на Първа Инвестиционна Банка е 1075 лв. BW Bank е определила цена от 458 € или 896 лв. за същия грамаж кюлче. Разликата в цените както и на инвестиционните монети (около 27 %) така и на кюлчета (около 20 %), поне на мен не ми се вижда нормална, за да има смисъл такъв тип инвестиция. Това означава, че ако купите инвестиционно злато в България на тези цени, трябва да се надявате на поне 30 % увеличение на цената на златото на световните пазари, за да сте на печалба.

С инвестиционното сребро положението е долу горе същото. Цената на двете най-известни такива монети Сребърния американски орел и Виенска филхармония, с тегло от 31,10 грама е 95 лв. в ПИБ. Цената в BW Bank е 32 € или 62,58 лв. Тук разликата е 50 % от цената на монетите в BW Bank. Част от разликата може все пак да е от различните ставки на ДДС. В Германия продажбата на сребро се облага със 7 %. За България нямам информация. Възможно е същото да важи и за златото. В Германия продажбата му не се облага с ДДС.

След като видяхте разликите в цените, предполагам сами можете да си направите изводите за инвестициите във физическо злато и сребро на тези цени в България. Допълнително както споменах в началото не виждам ценоразпис за изкупни цени и каква е разликата в курс купува и курс продава.

Надявам се да съм бил полезен с тази информация. Ще се радвам да споделите вашите мнения и в какво вие бихте инвестирали за едно по-благосъстоятелно бъдеще.

Ето и една снимка на сребърната монета “Виенска Филхармония”:

IMAG0429-1

Update: Тук може да видите и един актуален пост за зависимостта на курса на среброто към този на петрола. Може да изтеглите таблицата за Excel, за по ясна представа.

Update 01.01.2015: Прочетете как инвестира най-добрият инвеститор в света, Уорън Бъфет.

 1. Този бърз анализ на възможноста да се инвестира в злато в България, както и направения извод от автора, а именно “Разликата в цените както и на инвестиционните монети (около 27 %) така и на кюлчета (около 20 %), поне на мен не ми се вижда нормална, за да има смисъл такъв тип инвестиция. “, като че ли не ме изненада.
  Този извод, както и цялостната политика на банките в България(независимо от това, че в повечето случаи това са клонове на не български такива) , като че ли води до един единствен извод и той е, че те не са в услуга на средностатистическия български гражданин.

 2. Правилното място за купуване на инвестиционни злато и сребро не са банките. Надявам се това да не се изтълкува като реклама, но – цените в тавекс са много по-добри – в момента цената на сребърната филхармония е 58 лева… Ще бъда много изненадан ако се интересуваш от инвестиране в ценни метали и не знаеш за тавекс…

 3. Днес 17 Август 2015г трой унция сребро се търгува за $15.31 на DJ industrial х 1.77 лева по БНБ = 27.02лева за тройунция делено на 31 прави .87 стотинки за 1 грам,Tavex го изкупува на 0.73 стотинки и го продава над 1лев за грам, колко точно не е обявено ,искат да се запита. За какво инвестиционно сребро става дума??? най добрия сайт за благородни метали купуване и продаване е APMEX.com, коректни и честни, всички цени са изложени без скрити такси,разликата между ,купува продава ,е минимална 1% , лошото е ,че са в САЩ,пращат на всякъде по света но аз не бих се доверил на Български Пощи. А по другите сайтове цените бяха двойни. Амен

  • Здравейте, нямам информация за APMEX, но нямали и ДДС върху цената когато пристигнат в БГ? В Германия също има добри и съвестни търговци и не мисля че доставката би била проблем. Поздрави

  • Малка разлика между т.н. spot price и цената на дадена монета винаги има и това е нормално. Направих малка справка за цената от сайта, който сте обявили: цената на една унция американски сребърен орел е 19,69$ или около 35лв. същата цена виждам и в silber-corner.de, само че в евро – 17,66€. Цената в Tavex е 49лева.

 4. ako nqkoi iska da spe4eli ot transveri,po dobre e da se pointeresuva ot krastosanite kursove na ,na nqkolko vida pari4ni edi nici,sas seriozna suma i pove4ko tarsene,vreme i tarpenie se pe4eli dobre
  ,ima mnogo produktivni sxemi s malka razlika,v mejduvalitnite fiksingi,no pri dobra kotirovka vsi4ko nosi pliysove,po podrobna informaciq ima v ruskite saitove,yspeh

 5. prost primer evro>turska lira>bg lev> ili paund>evro>bg Lev

 6. И аз стигнах до същия извод, че се купува от чужбина е ясно, въпроса е в продаването. Не, че няма варианти с изпращане, дори е нормално, но все пак… друго си е да не се притесняваш и не спиш 2-3 дена.

Comment