Как инвестира Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е известен във финансовия свят като най-добрият инвеститор. Имах възможността да си купя една от многото книги за него и как инвестира и взема своите решения: “So macht es Warren Buffett” на Джеймс Пардю. (оригиналът се казва “How Buffett Does It. 24 Simple Investing Strategies from the Worlds Greatest Value Investor.” Изданието е от 2005 година). Едно бързо търсене в Google не ми показа резултати на български, затова реших накратко да направя резюме на най-важните идеи и съвети от книгата. За мен също ще е полезно да имам всичко прочетено и компресирано на едно място, когато реша да си припомня нещо.

IMG_8983

Едно от най-важните решения при правилното инвестиране е изборът на компания така че ще започна най-напред с него.

 • Изборът на компания: Интензивно изследване и анализиране на избраната компания и изгледите за нейното бъдеще. Компанията трябва да има преимущество пред конкурентите си и изглед за много солидни приходи. Бизнес моделът трябва да е ясен и разбираем. Честно и добро ръководство на компанията са също от основно значение, но за това по-надолу в статията.
  Компании, чиито бизнес изглежда стабилен в дългосрочен план. Бъфет съветва за компании, чийто бизнес го е имало преди десетилетия, има го днес и ще го има след няколко десетилетия. Компании, чиито бизнес трудно може да бъде застрашен от конкуренти: продукти без алтернативи; продукти, които не изискват голям капитал; нужни и желани продукти; нерегулирани от държавата. Бъфет не инвестира в технологични компании поради две причини: не познава този отрасъл добре и промените в него са трудно предвидими в дългосрочен план.
 • Концентрация вместо диверсификация. Уорън Бъфет е на мнение, че в дългосрочен план инвестицията в малко но добри компании е по-доходоносно. В доклада на Бъркшир Хатауей за 2013 се вижда, че най-големите инвестиции са в само 15 компании. До колко това важи и за малкия частен инвеститор може да бъде повод на дискусии.
 • Добрият инвеститор трябва да има нужното търпение и емоционална стабилност. Според Бъфет ако не сме готови да притежаваме акции на дадена компания 5 години, по-добре изобщо да не притежаваме акции. За развитието и дългосрочната стабилност на компаниите е нужно време, понякога десетилетия. “Времето е най-добрият приятел на добрите компании” и същевременно на добрите инвеститори.
 • Честото купуване и продаване на акции не е добра стратегия. При всяка покупка и продажба биват начислени такси за транзакцията, за борсовия посредник както и данъци върху печалбата.
 • Не следете всеки ден или седмица какъв е курсът на акциите ви. Ако сте убедени в стойността на компанията, движението на курсът не е от голямо значение. Изключение прави правилото, тогава когато той падне, да уголемите позициите си като купите още акции. Това важи единствено и само когато сте си свършили предварителното проучване както трябва и сте убедени в реалната стойността на компанията.
 • Вместо курсовете трябва да се наблюдава развитието, управлението, баланса, паричния поток, приходите и изгледите за бъдещето на компанията. Те определят бъдещият курс на компанията в дългосрочен план.
 • Бъфет използва моментите когато пазарите са в негативен тренд и когато всички останали продават, да купи акции на избраните от него компании. Когато цените падат той купува, а не продава. Той търси недооценени, но солидни компании, които ще се развиват в бъдеще.
 • Бъфет също е правил грешни покупки. Според авторът на книгата, съотношението печеливши към непечеливши сделки при Уорън Бъфет е 100:1.
 • Интересен метод за самодисциплина, който Бъфет предлага: да си представите, че за целия си живот може да направите максимум 20 инвестиции. Това би ви накарало да избирате много прецизно и да не правите много и необмислени такива. Понякога може да се наложи да чакате няколко години, докато настъпи правилния момент в който да купите акциите на следените от вас компании.
 • Част от стратегията на Бъфет е да не се обръща голямо внимание на макроикономически факти и данни при вземане на инвестиционни решения. Според него тези са трудно предвидими и в дългосрочен план нямат основно значение, за развитието на избраната компания.
  Лично според мен трябва много внимателно да се анализират казаните от него думи, а именно да не се обръща голямо значение на тези факти, а не никакво. Той също споделя, че в такива моменти като примерно атентатите от 11 септември е време да се използват ниските курсове за придобиване на компании. Ако вземем предвид какви компании и бизнеси предпочита той като инвеститор, може би в дългосрочен план макроикономически събития наистина не играят толкова голямо значение. Това за което той съветва със сигурност е да не се изпада в паника след такива събития.
 • Доброто ръководство е едното от двете важни изисквания при избора на компания. Някои от признаците за добро ръководство на компанията според най-добрият инвеститор на света са следните:
  За кого работят хората от ръководството? За огромни заплати, бонуси и привилегии или приоритетно за компанията и за акционерите. Харчат ли се пари за просто за луксозни придобивки като примерно скъпи бюра, автомобили и подобни.
  Във финансово отношение намалят ли разходите или ги увеличават?
  За какво и как се използва капитала? Работят ли за подобряване на стойността на компанията?
  Прозрачен и последователен ли е годишният отчет на компанията?
  Внимава ли се за правилно счетоводство или има данни, че опитват да манипулират данни  и сметки. Опитът да се скрият данни от акционерите не е добър знак. Все пак никой не иска да работи заедно с хора, които не са лоялни към него.
  Внимание изискват очакванията и изявленията на директорите за следващите тримесечия. Според Уорън Бъфет не бива директорите да се концентрират само върху числата и данните, защото това става самоцел. Още по-подозрително изглежда ако винаги очакванията биват изпълнени. Възможността тогава отчетите да са манипулирани става голяма, тъй като няма човек който да може да предвиди толкова правилно бъдещето.
 • Игнориране на чартове. Инвеститор номер едно съветва да не ползваме методите на техническия анализ, дей-трейдинг и подобни. Само по курса и неговото движение в миналото не може да се предвиди бъдещето или поне не в дългосрочен план. Правилният начин според него е, единствено чрез търсене на компании при които реалната стойност и курсът на акциите и са в несъответствие.
 • Вземане на решенията самостоятелно. Само следването на една или друга теория, мисъл или мнение е грешно. Решенията се взимат на база факти, а не на мнения. Както в правото така и тук най-голямо значение имат аргументите. Само след обстойно занимание и с едните и другите аргументи може да бъде взето решение за дадено инвестиционно решение. Бих добавил и че не намирам за уместно да дадем парите и спестяванията си на брокер, фонд или друг финансов мениджър да ги управлява. Първо за това ще трябва да плащате такси и комисионни и второ поемате риск, някой друг да управлява грешно парите ви. Разбира се, за да можем да вземаме сами решения е нужно да имаме основни познания по финанси, икономика и бизнес.
 • Инвестиране само в бизнес, който ние самите разбираме. Бъфет не инвестира в компании, от чиито бизнес той не разбира. И в това си свое решение той показва дисциплина и последователност. Изключения от собствените ни правила могат само да увеличат риска от загуби. Ако не разбираме примерно от добив на метали и суровини, то ние не трябва да инвестираме в такива компании.
 • Използване на моментите когато пазарите са завладени от депресия и липса на оптимизъм. Тогава е моментът за придобиване на вече избраните компании. Кратко и ясно: когато всички останали продават, е време за купуване и обратното.
 • Едно от правилата на Уорън Бъфет е четене, четене и пак четене. Според авторът Джеймс Пардю инвеститор номер едно чете по около 6 часа на ден. Това включва икономически вестници и списания, но също така и отчети на компаниите, които той има във визира си. На сайта на Бъркшир Хатауей може да намерите интересни четива; примерно годишните писма на Бъфет до акционерите. Разбира се е важно и да четем правилните неща. Нямаме достатъчно време и възможности като хора да прочетем всичко написано, затова трябва да сортираме само качествените такива.
 • Важна част от пътят към това да бъдеш успешен инвеститор е какви навици имаме. Някои учени смятат, че за изграждането на нов навик са нужни минимум 3 седмици. Бъфет съветва да напишем на един лист добрите и лошите навици, които притежават хора на които се възхищаваме и такива на които не се възхищаваме. С негова помощ да се опитаме да си изградим добрите и да премахнем лошите.

Ако искате да научите още за инвестирането и как да управлявате парите си може да прочетете книгата на Бенджамин Греъм – Интелигентният Инвеститор (The Intelligent Investor). Бъфет споделя, че неговият преподавател Греъм е човекът с най-голямо влияние върху него след баща му.

Comment