FQ777 Pocket Drone 124 – евтин мини квадрокоптер

Квадрокоптерите или още наричани дрони стават все по-популярни, а с това и броят на желаещите да пилотират тези “играчки”. Много хора си задават въпроса какъв дрон да си купят или как да си направят собствен дрон. Преди време написах упътване и какво бих препоръчал аз. В следващите редове пък ще споделя впечатленията си от мини квадрокоптера FQ777.

Това квадрокоптерче не може да се мери с големите си събратя, но и няма претенции за това. То за разлика от тях е играчка, макар и не позволена за деца под 14 години.

Уникално нещо при него е дизайнът на радио управлението. Проектирано е така, че да може малкото квадрокоптерче да бъде прибирано и пренасяно в него.

IMG_0084

Резервните перки и протектори също намират място в корпуса на дистанционното, но в задната му част. Лично на мен идеята и изпълнението ми допаднаха много.

Самото радио управление се захранва от 4 стандартни батерии тип АА, които не са включени в комплекта. Мястото за тях е под двете черни пластмаси, след като се развият две малки болтчета.

IMG_0085

Не знам дали не прочетох правилно упътването или упътването не беше правилно, но имах малък проблем със свързването на квадрокоптерчето с дистанционното. За да успея да го подкарам първо трябваше да включа самото квадрокоптерче, след него радио управлението и накрая да преместя стика за газта веднъж нагоре и след това надолу. Ако процедурата е минала успешно лампичките на малкия FQ777 спират да мигат и светят постоянно.

IMG_0086IMG_0087

Летенето за мен беше много по-лесно отколкото с истинските ми машини, но за абсолютни начинаещи ще изисква търпение. Двама от четирима приятели на които го дадох свикнаха да го управляват в рамките на 4-5 мин. Общо взето и батерията се изхабавя за толкова. Зареждането става с USB кабел, който се включва примерно към компютъра.

Заключение: мини квадрокоптерчето е идеално за зимните месеци, когато е студено и искаме да се забавляваме в къщи. Управлява се лесно, компактно е и е трудно да нарани някой или нещо. В никакъв случай не може да се сравнява с големите машини и удоволствието от летенето с тях, но е подходящо за подарък. Цената му директно от Китай е 16$ с включена доставка. Тъй като сумата е под 22евро няма да има допълнително ДДС или мито.

Comment