Парите

Темата за парите вълнува всеки един от нас почти ежедневно или най-малкото се сблъскваме с нея доста често. Въпреки огромното и значение нямам спомен в училище да сме имали дори и един урок за нея. Каква е причината да не получим и грам познания в училище за нещо толкова важно няма да коментирам. В този и следващи постове ще се опитам да обясня, обобщя и запозная читателите до колкото мога с темата за парите. Предварително искам да уточня, че написаното е моето лично мнение, не е финансов съвет и не нося никаква отговорност произлизаща от това. И така нека започваме:

За да разберем парите, трябва първо да сме запознати с тяхната история и с каква цел те са били създадени (Тук мога горещо да препоръчам книгата на Джак Уедърфорд – История на парите). Търговията съществува от самото начало на човешката цивилизация. Хората са разменяли нужните им стоки на пазарите. Млекарят разменя няколко литра мляко за определена бройка яйца или пък за брадва от която се нуждае. Този вид търговия на базата на размяна обаче създава големи проблеми: Млякото се разваля, не можеш да го размениш след седмица; ковачът, който продава брадвите, може да не желае мляко а нещо друго в замяна на своя продукт. И така човекът, притиснат от нуждата за по-лесна търговия произвежданите от него блага, измисля парите. Млекарят ще получи пари за своето мляко, които лесно може да обмени отново за яйцата или брадвата. Ковачът не е длъжен да размени брадвата за мляко, а срещу пари; с тях той може да закупи нему нужното. Парите са по своята природа нещо толкова просто и същевременно от невероятна нужда за развитието на търговията. Чрез парите ние имаме възможността да съхраним нашия труд (това което сме произвели или услугите които сме извършили). Парите няма да се развалят както млякото и можем да ги използваме на по-късен етап. Запомнете тази цел на парите, ще се върнем на нея по-късно.

Кое наричаме пари? Долари, евро, златни или сребърни монети, раковини, какаови зърна?!? В цялата история на човечеството за пари са били използвани всяка едно от гореизброените. Ацтеките са използвали зърната на какаото за пари (Джак Уедърфорд, История на парите, стр. 32), раковините са били използвани за размяна в Африка (стр. 41), а сечените монети били използвани за пръв път в Лидийското царство.

Но за съществуването на парите има още едно изискване: Раковини, ползвани в Африка не се разпространили в останалата част като платежно средство, защото не били оценени от останалите народи (стр. 41). Следователно парите, за да служат за нуждите на хората, трябва да бъдат приети от всички. Парите съществуват единствено и само докато всички хора вярват в тях. Запомнете: Те са плод на абстрактното ни мислене.

Нека обобщим написаното по-горе:

  • Парите улесняват търговията, заради тяхната универсалност и лесна преносимост.
  • Парите въплъщават нашия труд, така че той да се съхрани за дълъг период от време.
  • Парите трябва да бъдат приети от голяма група хора, които търгуват помежду си.

Разбирането на тези факти, колкото и прости да са, са от особено значение за това как да съхраним и увеличим парите си. Ако искате да разберете защо сложих кавичките в предното изречение, ще трябва да прочете и идните постове за парите.

Ако статията ви е харесала и искате и други ваши приятели да разберат повече за парите, споделете я във facebook или google+.

  1. Доста поучителна статия 🙂

Comment