Samsung G2 Portable 640GB HDD Review

Днес бях зарадван от служителя на DHL, който ми донесе новия външен хард-диск, а именно Samsung G2 Portable с големина 640 GB. Тъй като останах приятно доволен от очарователното дискче (2,5 инча) реших да му направя едно кратко ревю.

Тази серия на Samsung е с доста по малки размери от всички останали външни 2,5 инчови дискове на пазара. Дължината му е 17,8 см, ширината 14,7 и е с дебелина 5,1 см. Теглото му е само 145г. От горната страна дискът има интересен вид гумено покритие, за да не остават по него отпечатъци от пръсти. От долната дискът има 4 малки гумички, за да е стабилен и да не се плъзга на гладки повърхности. Малък син диод от горната страна индицира кога дискът е включен. Материалите от които е направен корпуса, му придават здрав и устойчив вид, но е малко вероятно да издържи на удари с тежки предмети.

Дискът се свързва с компютъра посредством USB 2.0. Плюс при повечето такива 2,5 инчови дискове е, че няма нужда от допълнителни захранвания. Дискът се захранва директно от USB порта на компютъра.  USB-кабелът, който е в комплекта към хард диска е с дължина 45см, което според мен е напълно достатъчно. Следващ плюс на Samsung G2 Portable е, че е абсолютно тих и дори след 30 минутно натоварване температурата му остава 32⁰C. Според Samsung тази серия външни хард-дискове е енергоспестяваща, нещо което обаче нямаше как да тествам. Оборотите с които се върти дискът са 5400/мин, което е напълно нормално за неговия клас. Разполага и с 8 MB буфер.

Тестовете за скоростта на прехвърляне на данни бяха следните:

размер и брой файлове време за прехвърляне средна скорост
11,1 GB (9460 файла) 19 мин. 40 сек. 9,40 MB/s
10,1 GB (1 файл) 8 мин. 40 сек. 19,42 MB/s

Тези скорости на трансфер за мен бяха напълно удоволетворяващи, тъй като дискът ще ми служи само за съхранение на информация, а не да инсталирам върху него операционна система.

Накрая мога да обобщя, че Samsung G2 Portable 640 GB е компактен, стилен, тих и бърз 2,5 инчов външен хард диск.

Comment