Колко процента е инфлацията?

Инфлацията в страната, а и по света ни интересува до толкова, колкото да имаме представа какво и колко може да си позволим с парите които припечелваме. И без да сме специалисти по икономика може да забележим, че успяваме да си позволим все по-малко с изкараните пари.

Според Националния статистически институт в България, инфлацията за месец юни 2013 спрямо юни 2012, тоест за една година е 2,6%. Може да намерите по-пълна статистика на сайта на НСИ, тук.

Интересно е обаче да видим инфлацията според други източници и то на глобално ниво. Защото цените на определени продукти, които се търгуват на международните пазари могат да ни дадат друг поглед върху ситуацията. Това е така, защото тези продукти не се произвеждат в страната ни, но ние се нуждаем от тях (примерно: кафе, какао, захар, петрол и т.н.).

За целта ще използвам една много добра илюстрация направена от сайта www.planetponzi.com на хедж-фонд мениджъра Мич Фаерщайн. На илюстрацията може да видите на кои продукти цената е паднала повече от 10% и на кои се е увеличила повече от 10%.

Каква е причината? Може би неспиращото печатане на пари от централните банки на Щатите (85 милиарда $ всеки месец), Великобритания, ЕС, Япония и други…

Comment