Ще ни оправи ли нов Изборен Кодекс?

Реших докато пътувам във влака да направя кратко резюме на някои мои мисли относно протестите и ако е възможно да предизвикам такива в читателя.

От всички страни се дискутира нов Изборен Кодекс, който ще промени статуквото. Достатъчен ли е ще той за да промени ситуацията в страната ни? Представете си следната ситуация: вие седите пред два коридора, краищата на които не виждате. Над единия има табела на която пише Лява партия, над другия коридор табела с надпис Дясна партия. Вие имате право да изберете през кой коридор да минете. Това което обаче не виждате е, че и двата края на коридора водят към една мутра, която чака ви вземе парите и ви хрърли един тупаник. Сами разбирате каква е ситуацията в България. Дават ви право да избирате, но изборът се обезсмисля когато последиците са едни и същи. Следователно по какъвто и начин да бъде променен начина на избиране, просто ще имате повече коридори, но един и същи изход. И да бъдат намалени депутатските места и да бъде смъкната 4% бариера за влизане в парламента, ако не се промени поне малко системата на държавно управление, ползата няма да е голяма.

Това което според е по-важно е контролът върху нашите избраници. Протестите го показват ясно, но не можем и да прекарваме цялото си свободно време, за да сме постоянно бавачки на депутати и министри.

Това от което последните се страхуват най-много е да излязат на светло. Прозрачността. Те се крият. Крият и какво вършат. Защото тогава няма как да ги контролираме и държим отговорни.

Пример: Колко сложно е, всички обществени и държавни поръчки (където се крадат нашите пари) над  20 000 лв. да бъдат публично достъпни в интернет. Така ще е по-лесно за обществото да контролира къде отиват неговите пари и кой си е сложил подписа под тази поръчка. Ще им стиска ли тогава на управляващите на местно и национално ниво да сключват ощетяващи родината ни поръчки?!

Но това предложение няма да чуете от никоя партия или формация. Защото всички защитават нечии икономически интереси…но не и нашите, на гражданите. Бъркат в нашия джоб за данъци, а се разпореждат с тези пари като свои.

Ако се намери партия, която да обещае, че на 100% ще въведе такава промяна в закона за обществените поръчки, бих отишъл и гласувал. В противен случай просто си избирам през кой коридор да мина за да бъда обран…

p.s. полезна би била и възможността на гражданите, да търсят правата си пред Конституционния Съд, когато даден закон ги засяга пряко и нарушава конституционните им права.

Ако смятате, че прозрачността в действията на управляващите е важна за просперитета на държавата, моля споделете статията.

Comment