HTC One X и Samsung Galaxy S3

Двата телефона са вече доста време на пазара, има куп ревюта и сравнения, но въпреки това реших да ви представя гледната си точка на нормален потребител. Имах възможността да ползвам двата телефона за 10 дена, като всеки ден сменях различен телефон, за да преценя кой ми допада повече.

Първоначално бях много скептичен към телефони с дисплей по-голям от 4,3 инча. HTC One X разполага с 4,7 инчов, а Galaxy S3 с 4,8. След ден работа с такъв дисплей, 3,5 инчовия дисплей на iPhone ще ви се стори леко смешен. И двата телефона имат перфектна резолюция и е невъзможно с просто око да видите отделни пиксели. Galaxy S3 има т.н. Amoled дисплей, а HTC One X е с LCD2. Заради това цветовете при One X са по-естествени, но пък S3 има много по-наситен черен цвят. За нормалния потребител/око: И с двата ще бъдете максимално доволни.

Двата телефона разполагат с четириядрени процесори: HTC One X с nVidia Tegra3, а Galaxy S3 със собствените чипове Exynos. Ако се интересувате от Benchmark тестове можете да намерите много такива в други сайтове. След последния ъпдейт на One X мисля, че няма никаква разлика между двата телефона. За средностатистическия потребител: и двата телефона са много бързи, нямат проблеми с каквито и да е приложения и анимациите са такива каквито трябва да бъдат – без накъсвания.

Съществена разлика за някои потребители е липсата на слот за SD-карта при One X. Лично за мен това е без значение тъй като 32 GB са напълно достатъчни. Galaxy S3 затова пък разполага в най-евтината си версия само с 16 GB. И при двата телефона получавате безплатни GB в Dropbox за 2 години.

И двата телефона в момента на писането работят с Android ICS 4.0.4. Разликата идва от софтуера върху Android, а именно HTC Sense и Samsung TouchWiz. TouchWiz работи според мен малко по-бързо от софтуера на HTC. Въпреки това аз лично предпочитам красотата и завършеността на HTC Sense. В случая ми е трудно да съм обективен, тъй като вече 4 години работя със Sense. Обективно е обаче, че HTC Sense има функции и интеграции които липсват при TouchWiz, което е нормално тъй като HTC са по-отдавна на пазара за смартфони и години наред са работили върху софтуера си.

Направих няколко теста на скоростта на 3G и Wireless връзката. Galaxy S3 беше малко по-бърз отколкото HTC One X в 3G, в Wireless не намерих разлика. Обхвата и на двата телефона беше еднакъв.

Камерата е следващото важно нещо за повечето хора. И двата телефона са оборудвани с по 8 мегапикселови камери с автофокус и светкавица. Качеството на снимките според лаик като мен е еднакво добро, като може би на тъмно HTC прави една идея по-добри снимки. И двата смартфона могат да правят поредица от бързи снимки, като при Galaxy S3 са ограничени до 30, а при HTC One X са неограничени. Софтуера на HTC има възможност за допълнителни ефекти от типа на тези на Instagram. Снимането на видео и при двата телефона е с резолюция 1080p. В сайта gsmarena.com може да намерите доста примерни снимки и от двата телефона.

Съществена разлика има в батериите. One X разполага само с 1800 mAh, докато Galaxy S3 с 2100 mAh. Аз за съжаление не успях да направя абсолютно еднакъв тест, за да мога да кажа кой телефон издържа повече. С оглед на по-голямата батерия на Galaxy S3 би трябвало да е той, но аз не забелязах особена разлика. Предимство на Galaxy S3 е, че задният капак на телефона се маха и батерията може да бъде сменена за секунди като на всеки нормален телефон.

Така идваме и до конструкцията на двата телефона. One X има т.н. Unibody. Тоест нищо по телефона не се разглобява, също като при iPhone. Предимство е, че нищо не мърда, не скърца и е много стабилно. Galaxy S3 е като всеки нормален телефон, няма нищо особено по конструкцията му. Относно материалите и двата телефона са от по-специалната пластмаса поликарбонат. Лично аз намирам One X за по-стабилен и на усещане по-качествен отколкото Samsung. Дали наистина Galaxy S3 е по-чуплив не мога да кажа, а е и голяма доза късмет как би паднал телефона.

Различия има и в софтуера за синхронизация на двата телефона с компютър. Освен външния изглед на програмите, единствената съществена разлика е в това, че софтуера на Samsung Kies позволява синхронизиране на телефона през Wifi, докато HTC поддържа само синхронизиране през кабел. За тези които ползват синхронизирането с Google това естествено е без значение.

Заключение и субективно мнение: Това са за момента и вече в продължение на половин година двата най-добри Android телефона. Няма да сбъркате който и от двата телефона да изберете. Подръжте ги и двата в ръката си, ако можете поиграйте си със софтуера и решете кой е вашият телефон. Аз избрах за себе си One X заради дизайна, изработката и привързаността ми към HTC Sense. Сега сте вие наред.

Успех в избора!

P1190674P1190675P1190676P1190677

  1. Направеният от автора сравнителен анализ на два от най-популярните и добри смартфона е изключително обстоен и компетентен,като дава прекрасна възможност за преценка при необходимост от вземане на решение при избор.Поздравления!

Comment